Entrepreneurship In The Corporate World

Fira baru terjumpa this notes that I got it from Barcamp Cyberjaya last year. This event held on 2015 at Multimedia University, Cyberjaya, Malaysia

The characteristic of entrepreneur and more info :
  • Risk taker
  • Agile
  • Forward thinking
  • Puzzle solvers
  • Ambitious

Internal Problem
  • Fear of Failure
  • Lack of Speed
  • Traditional Thinking
  • Issue Solving Mentality
  • Atrophy

Lacking in the Corporate World
  • Young entrepreneurs are more interested in the started scene
  • Larger companies do not have a model that supports the ambitions of an entrepreneur
  • For young entrepreneurs, ideas are confined to what you know, so if you know a lot, there is no problem. Ideas not everything, it also need to come with talent/ experiences as well.
  • For corporations, problem there are many : legacy system, still in manual work, multiple systems, multiple models, white spaces, expensive enterprise system, digital transformation, lack of visibility, large amount of data and don’t know what to do with it and many more.

Obvious Benefit to Young Entrepreneurship
  • Eliminate the need for funding
  • Focusing on solving problems than looking for funding

A Startup Ecosystem
  • Provide exposure to existing business problems by providing services to existing customer
  • Pays a salary
  • If an idea is successful, spin off the idea as a separate company
  • You will have an attractive track record than future CVs.
Barcamp Cyberjaya

Thats all XD
Share:

Matrikulasi vs Universiti

Ish, Matrikulasi macam sekolah!
Memang betul kalau belajar di Matrikulasi, asyik-asyik kena pakai baju formal, jadual ketat, peraturan lagi ketat jika dibandingkan daripada universiti. Tetapi matrikulasi dan universiti, masing-masing ada pro dan kontra masing-masing.

Jika di Matrikulasi : -
  • Kat sana, dia ada tiga jenis kelas untuk satu subjek iaitu kuliah, tutorial dan makmal. So kita ada masa lebih banyak bersama pensyarah untuk membantu kita untuk memahami suatu topik dengan lebih baik.
  • Yes, yes and yes. Peraturan di Matrikulasi sejauhnya memang lebih ketat daripada universiti. Di Kolej Matrikulasi Johor sendiri, kalau nak outing, lelaki dengan perempuan mempunyai jadual outing yang berbeza. Tapi bukankah kawalan peraturan ini membantu kita untuk menjadi lebih baik.
  • Korang akan dapat elaun sebanyak RM250 XD setiap bulan dan tak perlu untuk membuat pinjaman PTPTN. Yes, inilah benda yang paling suka kita dengar rite?
Fuyooo, hang masuk universiti!
Jika di Universiti : -
  • Of course kalau korang pilih diploma, lepas habis belajar korang boleh kerja terus. Kalau matrikulasi, korang still kena sambung ijazah kalau nak kerja. 
  • Korang dapat rasa pengalaman berada di sebuah kampus yang mempunyai feel as university student so maybe korang boleh explore dunia luar dengan lebih baik . Maklumlah still muda, still tengah bersemangat untuk mengumpul pengalaman. Tapi kawal diri sendiri, jangan sampai lupa amanah sebagai anak dan pelajar okay? 
Tetapi still as student kita tak boleh lari daripada masalah seperti assignment banyak, kokurikulum, tutorial, masalah dengan group work, tak reti nak manage waktu dan pelbagai masalah lagi. Thats normal sebab kita ni adalah student dan itulah mengajar kita erti kehidupan.

Coretan ini hanya untuk berkongsi pengalaman XD
Share:

Information about UniMy

First of all, me nak warning this first, Fira memang tak terfikir apa-pa tajuk yang sesuai untuk this article. Tetapi I think I nak share about my life at UniMy (University Malaysia of Computer Science and Engineering) . UniMy berada di pusat pentadbiran negara, Wilayah Persekutuan Putrajaya. Bukan Cyberjaya, bukan Bangi dan bukan di Kuala Lumpur. Apa yang menarik sekali mengenai UniMy ialah ia adalah universiti yang hanya menumpukan dalam bidang ICT. Even Fira pun belajar tentang Software Engineering. Lokasinya terletak berdekatan dengan Alamanda and Everly Hotel.

Jumlah pelajar disini anggarannya ialah 100+ pelajar, ia masih sedikit kerana universiti ini still baru berdiri di bandar yang indah ( metaforanya berlebih-lebihan ) dan yeah kita hidup as a family of UniMy. Kitaorang biasanya makan di dalam Alamanda ataupun Medan Selera Presint 16.

University Malaysia of Computer Science and Engineering
Kitaorang biasanya makan di dalam Alamanda ataupun Medan Selera Presint 16. Of course makanan di Alamanda jauh lebih mahal jika dibandingkan kalau makan kat Medan Selera ye tak?

Medan Selera yang berada di Presint 16
Permandangan belakang bangunan UniMy seriously cantik ( mana ada kejadian alam yang tidak cantik rite? )
Belakang Bangunan UniMy ada tasik XD
All those pictures is not mine but yeah ni adalah situasi di UniMy. Maybe kalau nak tau lebih lanjut boleh send comment kat bawah. Me already made an article about KMJ so this is for UniMy. Thank you.
Share:

Tergerak Minda Seketika

Although dunia hanyalah sementara tetapi kita masih adalah makhluk yang berada di atas muka bumi yang memegang amanah yang cukup hebat dan yang telah ditetapkan oleh takdir. Kita sebagai manusia tidak boleh jangka berapa lama kita diberi peluang untuk bernafas di atas muka bumi Allah ini tapi kita masih berpeluang untuk mewarnai kehidupan kita meskipun kita hanya mempunyai sehari sahaja lagi untuk bernafas.

Sayang seribu kali sayang, terdapat ramai manusia yang berputus asa dengan dunia ini. Memang betul, hidup ini tidak mudah, cabaran ini perit. Tapi bukankah cabaran itu mengajar kita untuk menjadi seseorang yang tabah meskipun kita telah rempuhi duri dan ombak sepanjang hidup kita tak kiralah siang atau malam. 

Tak kira dimana kita berada, di Syria mahupun Palestin, di Indonesia mahupun Malaysia, kita cuma mempunyai isu yang sama : iaitu merempuh cabaran ketika ingin melalui jalan keredhaan Ilahi. Saya mula berfikir semua ini setelah saya telah kehilangan insan yang paling saya sayang di atas muka bumi Allah ini iaitu Allahyarhamah Hajah Zaitun binti Salat, nenek saya pada Jumaat yang lalu. Arwah telah menghembus nafas terakhir pada umurnya cecah 79 tahun dan mengalami pendarahan yang agak kritikal pada bahagian otak kerana saluran darahnya pecah.

Saya sedar bahwa mungkin nukilan ini tidak berguna pada semua manusia tapi cuma saya adalah insan biasa yang mahu berkongsi cerita dan pengalaman. Saya berfikir semasa saya melihat alam hijau ciptaan Tuhan yang indah lagi cantik ini, kenapa cabaran mesti wujud? Kenapa kehilangan harus berlaku? Adakah kita tiada hak untuk bahagia? Adakah bahagia itu sementara? Beribu soalan berada yng berlingkar di pemikiran saya dan maafkan saya kerana saya tak mampu untuk menjawab segala persoalan yang bermain di pemikiran sendiri.

Saat matahari terbit pada subuh hari, cahaya mulai menerangi bumi dan apabila senja menjelma, cahyanya mulai hilang sedikit demi sedikit tapi bukankah kita yakin bahawa esoknya akan terang balik bukan? Macam itu juga kehidupan. Kita melihat kehidupan ini sebagai permainan tetapi kehidupan kita adalah ibaratkan fenomena berlakunya siang dan malam. Cahaya tak semestinya berpanjangan, kadangkala hujan, mendung dan salji. Malam tak juga berpanjangan, kerana siang akan muncul pada esok pagi. Kenapa kita harus fikir selamanya hidup kita dalam kesusahan? Kenapa kita harus berfikiran negatif kerana cahaya itu adalah positif ( Jangan cakap cahaya sinaran mentari ada UV bagai, aku lempang kang ). 

So renungkan apa yang saya share, terima kasih guys.
Share: