Tips Memakai Contact Lens

Topik kali ini kita menyentuh tentang penjagaan contact lens. Secara jujurnya, saya memakai lens pun atas dasar keselesaan not untuk cantik. Okay, tipu, memang ada niat untuk menjadi cantik. Semua perempuan kan dijadikan dengan suka keindahan. Okay, ini adalah langkah-langkah untuk mendapat passport untuk memakai contact lens

Pakai contact lens ini haram!
Memanglah haram kalau memakainya tanpa sebab yang munasabah. Hanya ingin menjadi cantik sedangkan dalam Islam sudah melarang wanita berhias secara lebih-lebihan. Hanya pakai contact lens sebab mata awak rabun dan ingin memudahkan pekerjaan awak.

Persediaan menjaga contact lens bagaimana pula?
  • Tempoh pemakaian contact lens
    Biasanya kita dinasihati memakai contact lens selama 8 jam, tapi ikut keselesaan mata. Macam saya, saya biasanya memakai contact lens paling lama pun 6 jam sebab mata cepat kering.
  • Tak boleh tidur semasa pakai contact lens !
    Ini bukan nasihat, bukan kata-kata zimat ataupun pujian. Ini adalah AMARAN lagi sekali saya ingatkan, ini merupakan amaran yang sangat keras. Impak dia sangat besar terhadap mata hinggakan mata boleh menyala merah, lens tak boleh cabut ataupun lens boleh ke belakang mata kita . Point yang last tak tahu sama ada sahih atau tak tapi ambillah langkah berjaga-jaga.
  • Cuci lens, letak lens dalam bekas. Rajin tak?
    Sekali lagi saya tanya, awak rajin tak nak menguruskan tentang kebersihan contact lens? Kena bersiap sedia tau. Kalau tak, dikhuatiri mata awak dijangkiti kuman. Pertama sekali, cuci lens awak setiap kali lepas awak tanggalkan ia dan cuci ia dengan cecair yang telah dikhaskan untuk contact lens.

Pemilihan contact lens
Kalau boleh, dapatkan nasihat daripada pakar mata atau optometrist for more info about pemilihan contact lens. Aspek yang perlu kita lihat ialah power mata kita, jenama contact lens and size lens itu. Bukan size tapi diameter, memang mata besar itu cantik tapi tak perlu beli terlampau besar sebab penatlah ata tu nanti.

Selamat memakai contact lens, wahai kawan-kawan.
Share:

Kehidupan Sebagai Pelajar Matrikulasi

As always, kebanyakkan orang akan bercakap bahawa "Matriks itu susah" "Matriks itu takde life" atau ini itu dan itu ini. Okay, jangan marah, saya cuma bergurau. Matrikulasi under Kementerian Pendidikan Malaysia or usually known as MOE or KPM. Fully under government. Matriks ini terbahagi kepada dua iaitu Teknikal dan Umum (eh, panggil jelah matriks biasa). Artikel ini akan lebih berfokuskan kepada Matrikulasi Am atau Umum atau Biasa. Hahaha.

Matrikulasi menawarkan dua bidang iaitu Sains dan Akaun. Sains ini juga telah dipecahkan dalam beberapa modul iaitu :

Modul 1
  • Biologi
  • Kimia
  • Fizik
  • Matematik
Modul 2
  • Fizik
  • Kimia
  • Sains Komputer
  • Matematik
 Modul 3
  • Biologi
  • Kimia 
  • Sains Komputer
  • Matematik 
Kalau lihat kepada Akaun pula, akaun hanya menawarkang satu modul sahaja  :

Akaun
  • Akaun
  • Ekonomi
  • Prinsip Perniagaan
  • Matematik
Berdasarkan borang permohonan, kita hanya boleh memilih sama ada kita ingin masuk ke Sains ataupun Akaun. Kepada para pelajar yang ingin menyambung ke aliran sains, usah risau tentang modul yang anda akan dapat. Modul diberikan berdasarkan keputusan SPM anda dan sekiranya anda tidak berpuas hati, boleh kemukakan rayuan kepada kolej masing-masing.

Saya juga ingin sentuh tentang subjek wajib diambil oleh pelajar matrikulasi iaitu :
  • Kemahiran Dinamika
  • Pendidikan Islam / Moral
  • Kokurikulum
  • English
Bagaimana pula dengan jadual di Matrikulasi?
Jadual belajar di Matrikulasi is starting from 8.00 a.m until 4.00 p.m. Itu adalah kebiasaannya. Ia bergantung kepada matrikulasi masing-masing untuk tetapkannya. So, biasanya after pukul 5.00 p.m, biasanya para pelajar akan keluar beriadah and mengisi masa lapang mereka untuk melakukan hobi mereka ataupun berehat. Waktu malam pula selalu diisi dengan mengulang kaji. Kalau tak nak mengulang kaji di bilik, kita boleh je ulang kaji di library, masjid dan kat pondok-pondok yang disediakan.

Outing pula hanya dibenarkan pada weekends sahaja dan jika ingin outing dengan alasan yang kukuh pada hari biasa, perlu kemukakan ia kepada Hal Ehwal Pelajar. 

PDT or PST?
PST (Program Satu Tahun) dan PDT (Program Dua Tahun) hanya ditawarkan pada pelajar Sains. Pelajar Akaun hanya mempunyai Program Satu Tahun. PST dan PDT mempunyai sukatan pembelajaran yang hampir sama cuma tempoh belajarnya berbeza mengikut kemampuan pelajar tersebut.

Sekiranya ada soalan boleh kemukakan di ruangan komen di bawah.
Share:

Keganasan Serata Dunia

Pada malaam itu, bumi Paris telah digemparkan dengan beberapa bom dan telah melenyap beberapa nyawa yang melibatkan rakyat biasa, iaitu seorang ibu atau ayah kepana anak-anak mereka, seorang anak yang perlu berbakti kepada orang tuanya ataupun seorang suami yang sangat dicintai oleh isterinya. Paris ini dikenali sebagai destinasi perlancongan yang sangat popular dan lebih dikenali sebagai "Kota Cinta". Tetapi sayang, kota in telah diserang oleh pihak tertentu yang mereka gelarkan sebagai penganas.

Penganas atau dalam bahasa Inggerisnya, terrorist selalu dikaitkan dengan agama Islam. Pendapat saya selaku penulis yang biasa-biasa sahaja dan banyak lagi ilmu yang perlu digali, saya percaya semua agama mengajar umatnya supaya hidup harmoni. Kalau betul agama Islam ini mengajar keganasan, populasi umat Islam 1.7 billion di atas muka bumi Allah ini, tentu sudah hancur dikerjakannya. Betul tak?

Hipokrit, Paris je korang perhatikan! Tengok Syria dan Palestin, mereka pun menderita di sana.
Seriously guys? Memang kita tidak nampak sokongan dunia terhadap Syria, Palestin dan negara Islam yang lain. Hal ini sebab gerakan kesedaran ini kecil tapi masih ada yang menyokong Syria dan Palestin seperti  Palestine Campaign & Human Care Syria. Just cuma kita tak nampak. Apa kita nampak cuma Social Network seperti Facebook, Twitter dan Instagram trending benda tu. Memang Paris akan trending because benda ini mengejutkan semua pihak include saya.

Eh? Paris kena attack? Siapa yang attack negara perlancongan uh? Rakyat Malaysia ada yang cedera ke? 

Alhamdulillah, tiada rakyat Malaysia dilaporkan terkorban mahupun cedera . Tetapi kerajaan Malaysia telah menasihatkan rakyat Malaysia untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan berwaspada. 
Share:

Pengalaman Mengenai UPU

To all student, let's remember this, I'm not the bekerja at UPU or Kementerian, I'm just a student. A degree student. Atau lebih tepat dikenali sebagai IPTS student. Well, I'm UniMy student. Proudly to say that. Why I choose IPTS? Its because my minat even though I got UPU offers for two times ( UiTM Dungun for Diploma Sains Komputer and UTeM for Ijazah Sarjana Muda in Teknologi Kejuruteraan Komputer (Sistem Komputer) ) and IPTS i got too many offers from MMU, MSU and UniKL. Thanks to them for offering me a place.

Kita semua sering dimomokkan dengan info bahawa IPTA hanya mengambil pointer higher ataupun yang rendah takkan dapat. Actually its ikut kepada jita yang memohon mengikut saiz badan kita (well, kalau tak faham kiasan, its keputusan or result) 

Pointer tinggi tapi still tak dapat nak sambung medic
Yes, medic adalah kebanyakkan hanya mengambil 4 rata because Malaysia kini terlalu ramai dengan doktor. Sebab itu mereka hanya ambil yang the best. 4 rata juga perlu disertai dengan performance dalam kokurikulum yang aktif supaya dapat bersaing dengan pemohon yang lain.

Kejuruteraan or Teknologi Kejuruteraan?
Tanpa orang yang mempelajari teknologi kejuruteraan, mesti juretera akan ada something lacking. Because Teknologi ini kita mempelajari bagaimana untuk handle bidang itu secara praktikal dan jurutera pula akan lebih kepada teori dan ilmu pengetahuan. So, dua-dua saling memerlukan. So, jangan ada pandang rendah terhadap teknologi punya orang.

Come onlah, IT mana ada orang nak ambil?
Based on pengetahuan secara am melalui bacaan, IT ini sangat luas maknanya, adakah anda into Computer Science, Software Engineer seperti saya, Management, Computer Engineer or lain-lain. Jangan percayakan mitos mengata peluang kerja IT adalah sikit. Cuba buka jobstreet.com dan search kat sana for more info.

Camne kalau dapat kos lelong?
Tell me mana kos lelong? Its just kos kita tak minat and tak popular je kita panggil dia kos lelong. Universiti menjalankan kos itu mesti mempunyai keperluan khusus untuk uh dan mereka telah menjalankan beberapa kajian before buka kos baru. Bukan senang nak buka kos baru, kena dapatkan MQA kekal lpas berjaya menghasilkan graduan yang berkualiti.

So kepada adik-adik, lebih baik anda refer dahulu dengan kaunselor anda di sekolah, matrik, uni, ataupun kolej dan kalau boleh, jalankan ujian pengesuaian diri dengan kerjaya before menetapkan cita-cita. Selepas dapat tetapkannya, baru boleh berusaha ke arahnya dan bertawakallah. InsyaAllah
Share: