Inter-Civilisation Youth Leadership Program ( IYLP )

Well, this article has been published on Daily Sun, one of the top English newspaper in Bangladesh.


IYLP or lebih dikenali sebagai Inter-Civilisation Youth Program yang telah dianjurkan oleh International Movement by JUST World. Yes, menarik program ini terutamanya ia berkaitan kepimpinan dan of course apa yang menariknya ialah Fira dapat roommate Russian XD. So dapatlah share cerita tentang diversity of Malaysia and dapat mengetahui lebih lanjut tentang budaya dan cara hidup di Rusia. 
#saysomethingnice
Bagi seluruh credit kepada zubedy(m)sdn.bhd untuk idea yang sangat menarik. Betul, sampai bila kita hendak berfikiran negatif, tanggap negatif, berharap negatif dan semuanya negatif. Akhirnya duduklah dalam cendawan yang yang bernama cendawan negatif. Jadi apa kata kalau kita mengorak langkah untuk berfikiran ke arah positif, berkata dengan kata-kata yang positif, dan buat perkara yang positif. 

Actually #saysomethingnice is a program yang dibuat selama 17 hari dari pada hari Kemerdekaan pada 31 Ogos hingga Hari Malaysia pada 16 September bak kata perumpamaan yang lain program ini berjalan selama 17 hari dan program ini telah bermula daripada tahun 2011 dan InsyaAllah akan continue pada masa yang akan datang.
If you want to fight, don't worry about the slap.
Dalam bahasa Melayunya ialah kalau nak berlawan, jangan takut untuk kena pukul. Eh, pelik je. Takdelah, maksudnya ialah kalau ingin berjuang, jangan takut dengan cabaran yang bakal dihadapi. Betullah kan? No pain no gain. Takkan kejayaan datang bergolek macam tong. Okay, jangan jauh sangat topik ini. Yang penting disini ialah jangan menyerah kalah dalam perjuangan. Mana kita tau kejayaan tu dah dekat or still jauh, tapi percayalah, kejayaan tu wujud tapi cuma belum sampai destinasinya.

Okay kalau korang still nak rujuk tentang aktiviti ini boleh lah rujuk ke portal universiti Fira yang beralamat UniMy Portal. So kepada adik-adik yang mahu mencari pengalaman tentang kehidupan ini, bolehlah sertai event tak kiralah peringkat mana-mana pun, sekolah ke, daerah ke, kawasan perumahan atau lain-lain. Sebab ilmu ini boleh dapat di mana-mana. Cukuplah tulisan sampai disini.
 
Share:

0 ulasan:

Catat Ulasan