Travel To Kota Kinabalu

Come on guys, sem break telah tiba dan apa lagi, melanconglah! Masa tu, Fira tempah tiket di Traveloka.com. Make sure korang cuba survey mana web yang tawarkan harga yang berpatutan untuk membeli tiket kapal terbang so Fira already tempah Malindo Air ke Kota Kinabalu International Airport dan kembali semua ke Kuala Lumpur with Malaysia Airline. Both of airlines best and very fun even though actually Fira takut naik kapal terbang. Masa tu pun Fira sorang je pun boleh pack baju sampai penuh satu bagasi besar. Almaklumlah, bercuti selama 6 hari 5 malam lah katakan, mesti nak bawa banyak baju cantik untuk selfie dan jalan-jalankan? Girls.. *sigh*

Well, masa arrive at Kota Kinabalu International Airport, call lah kereta sewa tapi silap, sebab dia pun actually tak tengok detail yang kitaorang sefamily nak sewa kereta kat Kota Kinabalu not Kuching ( jauh gila sesat ) so calllah agent lain, dan kitaorang sewa kat agent lain. Kitaorang sewa Proton Saga BLM around RM750 for 6 days include safety deposit ( kalau kereta tak rosak ke pe sebab kita, dia akan pulangkan RM100 )

So already nak gerak ke Kota Kinabalu dan kitaorang sewa hotel dekat Sabah Oriental Hotel around RM350 for 2 days. Berbaloi gaklah untuk hotel 4 bintang and i tell you that hotel ni punya breakfast sedap sangat-sangat. I really love food and Sabah ada terlampau banyak makanan seafood yang terlampau sedap sampaikan balik ke Semenanjung, berat badan Fira naik 2kg. Hahaha.

So kita move pulak ke bab Seafood dekat Kota Kinabalu. Well, semua tahukan benda-benda tu semuanya murah dekat sanakan so Fira makan dekat Jesselton Point Waterfront, permandangan kat sana sangat-sangat cantik. Ni gambar yang sempat kitaorang tangkap.

Permandangan Ketika Sunset

So, ni antara seafood sekalian yang kitaorang dapat tengok masa pergi kesini, memang this is my favourite part since I'm a seafood lover.

Tempat menarik di Kota Kinabalu seterusnya ialah Signal Hill Observatory Platform. Kat sini kita dapat tengok all the Kota Kinabalu punya permandangan dari tempat tinggi. Korang patut pergi kat sini masa matahari terbenam, sangat-sangat cantik okay.
Bestkan?
Tak lepas juga peluang untuk berkunjung ke Sabah State Museum. Untuk warganegara Malaysia, kita kena bayar RM 2.00 sorang dan untuk pelancong asing, bayaran dikenakan RM 10.00 sorang. Make sure korang untuk melawat Muzium ini untuk mengembalikan semangat patriotik dan cintakan pada negara! Ceh, melebih pula Fira. Tapi takde pula gambar untuk ni. Hahaha. Selepas itu, kitaorang melawat pula ke Kundasang tapi its better untuk cerita tentang Kundasang for next article.

See you next time guys XD
Share:

0 ulasan:

Catat Ulasan